Gepaneerde groenteballetjes

Paneermeel is erg handig als je iets wilt bakken of frituren wat zonder krokant korstje uit elkaar zou vallen. Het wordt meestal gemaakt van brood- of beschuitkruimels. Omdat dit gezonder te maken, heb ik een variant hiervoor bedacht. Het paneermeel op deze groenteballetjes is gemaakt van amandelmeel, gebroken lijnzaad en geraspte Parmezaanse kaas.

Je kunt met dit recept enorm variëren. Je kunt het recept volgen, maar je kan ook andere lekkere groentecombinaties uitproberen. In dit recept heb ik bruine bonen gebruikt voor de stevigheid. In bruine bonen zitten aardig wat (langzame) koolhydraten, deze zijn niet slecht voor je maar eet ze met mate als je wilt afvallen.

 

Ingrediënten voor 10 balletjes:
70 gram bruine bonen (uit een pot)
50 gram wortel
100 gram champignons
40 gram amandelmeel
4 eetlepels gebroken lijnzaad
4 eetlepels geraspte Parmezaanse kaas
1 ei
olie
peper en zout


Voedingswaarden voor 1 balletje:
Calorieën: 79,1 kcal
Koolhydraten: 1,9 g
Vetten: 6,0 g
Eiwitten: 3,6 g
Vezels: 1,9 g


Bereiding:

Pureer de bruine bonen, wortels en champignons tot een puree met een keukenmachine of staafmixer. Voeg een snufje peper en zout toe en mix het mengsel door elkaar.

Pak een kommetje en doe daar de amandelmeel, het gebroken lijnzaad en de geraspte Parmezaanse kaas in. Mix dit door elkaar heen.

Pak een ander kommetje en klop daar het ei in los. Voeg een paar druppels olie toe zodat het eimengsel beter gaat plakken.

Rol balletjes van de groentepuree en rol ze voorzichtig door het eimengsel. Rol ze vervolgens door het paneermeel en zorg dat er een stevige laag om het balletje zit.

Verwarm olie in een pan en voeg de balletjes toe als de olie erg heet is. Draai de balletjes een paar keer om en laat ze een beetje afkoelen voor je ze op tafel zet.

Lekker met de zelfgemaakte mayonaise van olijfolie!

 

Geef een reactie