Zelf mayonaise maken van olijfolie

Zelf mayonaise maken is heel erg makkelijk en lekker. Maar waarom zou je dit zelf maken als je het zo kant- en klaar in de supermarkt kan kopen? Omdat het veel gezonder is! Hieronder vertel ik je waarom dit zo is.


Olie in mayonaise

De basis van mayonaise wordt gevormd door ongeveer 70% plantaardige olie. Fabrikanten kiezen er vaak voor om de goedkope raapolie te gebruiken. In raapolie zit de schadelijke stof erucazuur, dat er van verdacht wordt een rol te spelen bij het ontstaan van hart- en vaatzieken en aderverkalking. Als je erg weinig mayonaise eet, zal je niet zo snel gezondheidsklachten krijgen, maar omdat de meeste sauzen niet koolhydraatarm zijn en mayonaise wel, wordt deze in een koolhydraatarm dieet vaak regelmatig gegeten. Het is daarom veel gezonder om je eigen mayonaise te maken van een goede en gezonde olie, zoals olijfolie! Het gezondste is om dan te kiezen voor extra-vergine olijfolie, omdat deze alle goede voedingstoffen nog bevat en deze er niet zijn uitgehaald. Mayonaise van extra-vergine olijfolie heeft wel een sterke olijfolie smaak, als je dit niet zo lekker vindt, kan je ook kiezen voor een mildere olijfolie.


E-nummers in mayonaise

In de mayonaise uit de supermarkt zitten vaak veel E-nummers (bijvoorbeeld: E-202, E-270, E-385). Dit zijn vaak verdikkingsmiddelen, conserveermiddelen, kleurstoffen en stabilisatoren. Veel fabrikanten gebruiken deze E-nummers om hun product mooier, lekkerder of langer houdbaar te maken. Veel van deze E-nummers zijn niet natuurlijk en ons lichaam weet daarom niet wat hij er mee aan moet. E-nummers kunnen hierdoor de kans op veel verschillende lichamelijke klachten vergroten. Niet zo raar als je je bedenkt dat de stof ervoor zorgt dat er maanden lang geen schimmels in het product kunnen groeien, terwijl het product zonder deze E-nummers na een week kan weggooien. Als je zelf mayonaise maakt, heb je deze E-nummers helemaal niet nodig! De mayonaise is dan ook maar tot een week houdbaar (in de koelkast).


Toegevoegde suikers in mayonaise

Aan bijna alle mayonaises wordt suiker toegevoegd. Dit wordt gedaan om de mayonaise een ‘betere’ smaak te geven. Naar mijn idee is dit echt niet nodig en mis je het ook echt niet in de zelfgemaakte mayonaise. Een beetje citroensap, zout en peper zijn genoeg om de mayonaise een lekkere smaak te geven.


Recept (om zelf mayonaise van olijfolie te maken)


Ingredienten voor 8 porties:
2 verse eieren
230 ml milde olijfolie
1 theeplepel mosterd
halve citroen
Zout en peper


Voedingswaarden per portie:
Calorieën: 277,1 kcal
Koolhydraten: 0,2 g
Vetten: 29,9 g
Eiwitten: 1,6 g
Vezels: 0,1 g


Bereiding:

Splits de eieren en doe de eidooiers in een kom en klop ze met een garde of keukenmachine egaal.

Voeg vervolgens het citroensap, de mosterd en een flinke snuf zout en peper toe en mix het mengsel goed.

Voeg heel langzaam, al kloppend met de garde of mixer, de olijfolie toe. Doe dit scheutje voor scheutje. Pas als het goed gemixt is, voeg je het volgende scheutje toe. Blijf mixen of kloppen tot er een dikke mayonaise ontstaat.

Bewaar de mayonaise niet langer dan een week in de koelkast.

 

Toch liever kant- en klare mayonaise?

Als je toch liever kant- en klare mayonaise wilt gebruiken, is de Ambachtelijke Mayonaise Excellent van de Albert Heijn een goede keuze. Deze bevat als een van de weinige mayonaises geen E-nummers en geen toegevoegde suikers. De mayonaise is wel wat duurder, maar zit in een erg leuke weckpot, die je daarna vast nog wel kan gebruiken!

Albert heijn excellent mayonaise

 

 

 

 

3 Berichten

Geef een reactie